Naptár

A kutya ápolása:


A szabadban élő kutya ápolása

A kis belső tér miatt és egyéb okokból sokan a szabadban tartják kutyájukat. Azokon a helyeken, ahol különösen zord a tél, fokozottan óvnunk kell kedvenceinket. Annak ellenére, hogy a kutya a szabadban él, meg kell akadályozni, hogy elbóklásszon. Erre kíváló megoldást biztosít egy jól megépített biztonságos kerítés.

Kutyaházak

Télen különösen fontos, hogy a kutyának legyen egy kényelmes búvóhelye, ahol megszáradhat, átmelegedhet, illetve elbújhat a hó és a fagyos szél elől. Egy takarókkal, vagy szalmával kibélelt, kutyaház kiválóan megfelel erre a célra. Fontos, hogy a kutyaház bejárata ne legyen széliránnyal szemben. Néhányan be is fűtik az ólat, ennek kivitelezése azonban szakszerűen kell, hogy történjen. Elektromos fűtőtestek, illetve hősugárzók nem ajánlottak erre a célra. A kíváncsi kutyák ugyanis elrághatják az elektromos vezetéket, ami balesetveszélyes.

A kutyaház bélését időről időre cserélni kell. A szalma gyakran sáros lesz, a takarók pedig nedvesek maradnak. Ezek súlyos bőr és légzési problémákat okozhatnak.

Szőrápolás

A szabadban tartott kutyák szőre is ápolást igényel, ami elsősorban a szőr rendszeres kikefélést jelenti. A rövidszőrű kutyákat nem ajánlatos kizárólag a szabadban tartani, hiszen szőrük nem nyújt megfelelő védelmet a hideg ellen. A hosszú tömött, sűrű bunda azonban kitűnő szigetelést nyújt az állatoknak.

Táplálás

A szabadban tartott kutyáknak, a hideg miatt, télen több energiára van szükségük.
Ilyenkor energia kiegészítést kell adnunk állatainknak, amit kiváló minőségű (magas energiatartalmú) táppal vagy a táp mennyiségének növelésével érhetünk el.
A víz szintén nagyon fontos az állat számára. A hó és jég nem helyettesíthetik a friss vizet. Télen, a gondos gazdinak a vizet gyakran ellenőriznie kell, hogy nem fagyott-e meg.

Egészség

A téli időszakban az állatok fogékonyabbak egyes betegségek iránt. Állatainkat folyamatosan figyeljük, hogy ha megbetegszik hamar cselekedhessünk.
Fagyási sérülések például gyakorta előfordulnak a téli időszakban, különösen az elhagyott, gazdátlan állatoknál.
Leggyakrabban a fül- és a farokvégek illetve a talpak fagynak el. A só és más hó- és jégolvasztásra alkalmazott vegyszerek szintén károsak lehetnek az állatoknak. Ezek az anyagok egyrészt a állatok talpát marják ki, másrészt a szervezetükbe jutva pedig gyomor- és nyelőcső elváltozásokat okozhatnak.
A tartós hidegnek kitett állatoknál a kóros kihűlés veszélye is fennáll.
A fagyálló folyadékot távol kell tartani a kutyáktól, mert édes íze miatt előszeretettel isszák meg, ami mérgező számukra.

 

 

További témák:

- Ne ajándékozzunk kutyát, macskát
- Kutyahideg ellen kutyacipő
- Téli veszélyek
- Új kutya a háznál
- Kölyök játszócsoportok
- A kutyakiképzés alapjai
- Engedelmességi vizsga
- A farkaskarom eltávolítása
- Kutyameleg!
- Szőrápolás
- A kutya fürdetése
- A kutyák környezete és ingóságai
- Kiskutyát karácsonyra?
- Hogyan fotózzuk a kutyánkat
- Az ünnepek veszélye
- Milyen kutyát válasszunk?
- Kutyatartás - felelőséggel
- A kutyatartás szabályai
- A kutya nem karácsonyi ajándék
- Csökkentsük minimálisra a kutyaharapások kockázatát
- Hogyan kezdjük a kutya nevelését?
- Jutalmazással tanítsd a kutyád!
- A hobbiállatok és a stressz
- A gyerekekre gyakorolt hatás
- Hol találhatjuk meg a megfelelő kölyökkutyát?
- Tavasz - új almok
- Mozogjatok együtt
- Fuss a kutyáddal
- Játék és mozgás a kölyökkel
- Idős állatok ápolása
- Útmutató újdonsült kutya gazdiknak